گزارش افتتاحیه انجمن علمی امامت حوزه

 

افتتاحیه انجمن علمی امامت حوزه در روز چهارشنبه، سوم اسفندماه 1401 با استقبال علما و فضلای حوزه علمیه، در سالن اجتماعات بنیاد بین المللی امامت برگزار گردید.

 

در این نشست ابتدا حجت‌الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی، رئیس بنیاد بین‌المللی امامت، به ارائه توضیحاتی پیرامون اهمیت فعالیت انجمن امامت در حوزه و گزارشی را از مراحل شکل‌گیری و پیشینه‌ی آن پرداخت و گفت: امامت از دروس و مبادی لازم در مجموعه دروس و آموزش‌های حوزه تلقی شده و وجود داشته است و در بین اصحاب ائمه(ع) و بزرگان شیعه در طول تاریخ، کمتر موردی را سراغ داریم که به امامت در قالب آموزش و یا تالیف کتاب نپرداخته باشند یا شاگردانی تربیت نکرده باشند دلیلش هم این است که امامت عمود خیمه هدایت شیعه و معارف شیعه است.

وی افزود: امروز هم اگر امامت را از مکتب شیعه بگیریم بقیه ارکان و اجزا و عناصر دچار اختلال خواهد شد و حتی اندیشه قرآنی و توحید، معادشناسی و مبداشناسی ما وابسته به اصل امامت است آن هم به تصریح برخی احادیث مانند ثقلین و سفینه و… و هر کسی از مسیر امامت خارج شود آن اسلام او به انحراف خواهد رفت.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی با بیان اینکه در صدسال اخیر این مسئله تاریخی دچار نوعی انحراف شد. اعتنای وسیع گذشته عالمان و حوزه، به این موضوع کمرنگ شد و دشمنان امامت و ولایت بیشتر و پررنگتر و با تجهیزات بیشتر خدشه به خیمه ولایت و امامت وارد کردند و امروز با پول‌های فراوان و حمایت‌های شیطانی از حالت عادی فراتر رفته‌اند و با انواع ایسم‌ها به جنگ امامت آمده‌اند و تمام زرادخانه‌های توطئه علیه امامت فعال شده است.

استاد حوزه علمیه اظهار کرد: این در حالی است که ما تعداد اندکی افراد آشنا به این حوزه را تربیت کرده‌ایم و در طول صد سال اخیر با چنین چالشی مواجهیم.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: بزرگان ما بنابر اهتمام خودشان این بار را برعهده گرفتند و نشر دادند و تربیت گروهی را برعهده گرفتند و مشعل امامت را به ما رساندند و در طول دو دهه گذشته نیازمندهای به مسئله امامت اقتضاء داشت تا روش ما هم به روش سنتی محدود نشود زیرا جریان شناسایی شیعه یا به صورت خنثی و یا مرموز گسترش یافته است.
دشمنان امامت وارد جزئیات شده‌اند

وی افزود: یک زمانی بحث بر سر اصل امامت امام علی(ع) بود ولی امروز بحث بر سر ویژگی‌های امام علی(ع) است. حتی وهابیت متحجر، وارد متون اصلی روایی ما مانند کافی و آثار صدوق و … شده‌اند و به تعبیری بحارالانوار را قلم به قلم می‌خوانند و نقد می‌کنند.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی اظهار کرد: دشمن امروزه وارد جزئیات مباحث امامت شده است و گاهی محققان خارج از کشور بهتر از محققان ما دنبال این نوع مسائل هستند و ما در چنین شرایطی باید ببینیم چه کارهایی بر زمین مانده است که انجمن علمی کلام باید انجام دهد.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: رشته حدیث‌پژوهی با پیگیری مداوم در سطوح سه و چهار ایجاد شده است و نزدیک به ۱۵ دوره آموزشی فقط در قم و در استان‌های مختلف برگزار کردیم و امروز سطح چهار امامت در دو گرایش تبیینی و تطبیقی آموزش داده می‌شود.

وی گفت: برای اولین بار یک نشریه تخصصی برای امامت تصویب شد و ۳۰ شماره آن منتشر شده است در حالی که روزهای اول به ما می‌گفتند آیا نویسنده در این عرصه دارید؟ ولی شاهدیم که با مجوز علمی پژوهشی در حال نشر است همچنین نشریاتی به سه زبان از جمله انگلیسی و عربی منتشر خواهد شد.

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: انجمن‌های علمی در ۲۰ سال قبل توسط شورای عالی حوزه تاسیس شد و ویژگی این انجمن ها اتکا به ظرفیت علمی بدنه حوزه است و مؤسسه‌ای نیست که برخی آن را ثبت کرده و بعد اداره کنند بلکه امور هیئت مدیره و مدیر انجمن توسط خود انجمنها انجام می‌شود و حضور همه استادان و طلاب در آن آزاد است. همچنین ویژگی دیگر انجمن‌ها عدم وابستگی به یک مؤسسه است و با همه مؤسسات هم مرتبط هستند.

وی با بیان اینکه وضعیت آموزش امامت در حوزه دچار اختلال بود، ولی با همت مدیریت حوزه و استادان امروز برای اولین بار بیشترین حجم آموزش‌های عقیدتی مختص به امامت است، گفت: باید بدنه حوزه وارد این عرصه شود همچنین بازآموزی استادان کلام در عرصه امامت کار لازمی است و حتی استادان خوب ما در کلام در مبدا و معاد قوی هستند ولی در امامت مشکل دارند؛ اینکه غالب طلاب در بحث امامت ضعیف هستند ناشی از همین ضعف استادان کلام است.

استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه امروز انجمن امامت حوزه بیشترین عضو را دارد، تاکید کرد: اهتمام جدی برای شکل‌گیری جامعه امامت‌پژوهان حوزه در سراسر کشور پدید آمده است و باید این ظرفیت را غنیمت بشماریم و نقاط خلا را پر کنیم.

فایل صوتی سخنرانی استاد سبحانی

فایل متنی سخنرانی استاد سبحانی

 

در ادامه این نشست، حضرت آیت‌الله جواد مروی، عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه به ایراد سخن پرداخته و  با اشاره به اهمیت موضوع امامت، گفت: شیخ الطائفه، مفسر، فقیه، اصولی و رجالی شیعه مرحوم شیخ طوسی در مقدمه تلخیص الشافی به خوبی اهمیت امامت را برای ما روشن کرده و آورده است که انی رایت اهم الامور و اولیها …؛ سزاوارترین امور و مؤکدترین فرائض دینی بعد از توحید، امامت است و اگر کسی در او اخلال کند به توحید خود ضرر رسانده است و اگر در این مسئله سهل‌انگاری کند شرایط توحید را رعایت نکرده است.

وی افزود: اگر محدث خبیر شیعه، مرحوم شیخ عباس قمی این را گزارشگری نکرده بود بنده جرئت نمی‌کردم عرض کنم؛ او آورده است وقتی صاحب جواهر قصیده شیخ ازری را شنید دستانش را بالا برد و گفت خدایا ثواب نوشتن ۴۳ جلد جواهر را برای ازری و ثواب این قصیده را برای من بنویس. آن هم کتاب جواهر که در فقه بی نظیر است.

آیت الله مروی ادامه داد: علما و بزرگان در طول قرون متمادی جمعیت شیعه را از یک جمعیت اندک به یک جمعی بزرگ تبدیل کرده‌اند که در همه جهان حرف برای گفتن دارد این کار جای مطالعه دارد که با چه روشی تفکر امامت از یک مجموعه اندک به چنین مجموعه گسترده در جهان اسلام تبدیل شده است.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه تصریح کرد: شیخ مفید که معمار کلام شیعه است امامت را به عنوان اصلی‌ترین بحث مدنظر داشت و دنبال جوانان و نوجوانان با استعداد در بازار و در مراکز عمومی می‌گشت تا امامت را به آنان یاد بدهد و این بحث به راحتی در اختیار ما قرار نگرفته است. تشیع در هجمه‌های سنگین توانسته است امامت را تثبیت کند.

وی افزود: همچنین اقدامات ائمه(ع) طوری بود که حتی تشیع در بیت سندی بن شاهک نفوذ کرد که صاحب قصیده غدیریه، جزء علمای بزرگ شیعه می‌شود. یکی از وظایف بزرگ افرادی که در حوزه امامت مشغول کار و فکر و تلاش هستند این است که مناهج سلف صالح را در بحث امامت بازسازی کنند.

استاد حوزه علمیه افزود: یک نویسنده اروپایی در کتاب ترجمه شده مناهج النقد الادبی … نوشته است که در اروپا برای روش ادبی یوهان گوته، بیش از سه هزار رساله و … نوشته شده است ولی ما برای روش شیخ مفید و شیخ طوسی و علامه حلی چند مقاله و رساله داریم؟

آیت‌الله مروی بیان کرد: یک آخوند در بین ما پیدا می‌شود که یک مقاله درباره حدیث ثقلین می‌نویسد که شاید متواتر است یعنی در تواتر آن تشکیک کرد که بنده به او اعتراض شدید کردم که چرا سوژه دست دیگران دادی زیرا بعد از آن، چند رساله دکتری در عربستان مبنی برعدم تواتر این حدیث نوشته شد.

وی تأکید کرد: این در حالی است که اندیشمند سنی فرحان بن مالکی که بنده گفت‌وگوی زیادی با او داشتم تاکید کرده است که حدیث ثقلین متواتر بین علماست و برخی افراد جاهل در اهل سنت تواتر آن را زیر سؤال برده‌اند، بنابراین باید از اندیشمندان اهل سنت حُسن استفاده را ببریم.

فایل صوتی سخنرانی آیت الله مروی

فایل متنی سخنرانی آیت الله مروی

در این نشست خبرنگاران خبرگزاری های مختلف حضور داشته و گزارش این جلسه را منتشر نمودند:

خبرگزاری حوزه |خبرگزاری ایسنا |خبرگزاری ایکنا |خبرگزاری شفقنا

خبرگزاری رسا |خبرگزاری صدا و سیما |گزارش تصویری حوزه

گزارش تصویری و کلیپ های مربوط به جلسه:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *